PKN
Protestantse Gemeente Ede
 
Periodiek schenken. De fiscus betaalt mee. Periodiek schenken. De fiscus betaalt mee.
Een schenking via een periodieke gift is een bijzondere manier om het werk van de kerk financieel te steunen. Een aantrekkelijke vorm van financieel bijdragen aan de kerk, omdat de fiscus dan flink meebetaalt.
Tot 2014 kon u alleen maar periodiek schenken als u dat had vastgelegd in een notariële acte, opgemaakt door een notaris. Vanaf 2014 kunt u een periodieke gift aan de kerk ook vastleggen in een schriftelijke overeenkomst tussen u en de kerk. U hoeft hiervoor dus niet meer naar de notaris.

Voordelen van een periodieke gift
Bij een eenmalige gift hanteert de belastingdienst voor wat betreft de aftrekbaarheid een drempel van 1% van uw bruto inkomen. Giften met een bedrag lager dan deze 1% zijn niet aftrekbaar. Bij giften met een hoger bedrag geldt 1% van uw bruto inkomen als drempel.
Bij een periodieke gift geldt deze drempel niet. Als u in een overeenkomst vastlegt, dat u de kerk minimaal vijf jaar een vaste financiële bijdrage wilt geven, dan kunt u elke euro die u aan de kerk geeft volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. De hoogte van uw gift is daarbij niet van belang.

Voorwaarden periodieke schenking
Aan een periodieke schenking zijn de volgende voorwaarden verbonden:
1. U verbindt zich om tenminste 5 jaar lang jaarlijks een bepaald bedrag aan de kerk te schenken.
2. De schenking moet worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Rekenvoorbeeld 1 (schenking van bedrag kleiner dan 1% van bruto inkomen)
Stel uw tarief inkomstenbelasting is 42 procent en u verdient € 32.500,-. U wilt netto € 200,- per jaar schenken. Dat is minder dan 1 procent van uw bruto inkomen en daarom normaal niet aftrekbaar. Tenzij u periodiek gaat schenken.
  Eenmalig Periodiek
Uw jaarlijkse schenking aan de kerk € 200 € 345
Teruggave belasting € 0 € 145
Uw netto schenking € 200 € 200

Anders gezegd: De schenking kost u in beide gevallen netto € 200,-, maar in het geval van een periodieke schenking kan er maar liefst € 345,- naar de kerk, omdat u in dit geval € 145,- terugontvangt van de Belastingdienst.

Rekenvoorbeeld 2 (schenking van bedrag groter dan 1% van bruto inkomen)
Stel uw tarief inkomstenbelasting is 42 procent en u verdient € 32.500,-. U wilt netto € 600,- per jaar schenken. Normaal geldt een drempel van 1%. Als u periodiek gaat schenken geldt die drempel niet.
  Eenmalig Periodiek
Uw jaarlijkse schenking aan de kerk € 799 € 1034
Drempel: 1% van bruto inkomen € 325  
Drempel: Geen   € 0
Teruggave belasting 42% van (799-325)  € 199  
Teruggave belasting 42% van 1034   € 434
Uw netto schenking € 600 € 600

Anders gezegd: De schenking kost u in beide gevallen netto € 600,-, maar in het geval van een periodieke schenking met overeenkomst kan er € 1034,- naar de kerk en bij eenmalige gift € 799,-.

Rekenhulp
Wilt u zelf met uw eigen gegevens bekijken of een periodieke gift aan de kerk voor u en voor de kerk aantrekkelijk is, ga dan naar de 'Schenkcalculator' van de Protestantse Kerk Nederland.

Voorbeeldformulier
Wilt u een schriftelijke overeenkomst voor een periodieke gift aan de Protestantse Gemeente Ede opmaken? Klik hier voor een voorbeeldformulier (opgesteld door de Protestantse Kerk Nederland) om de overeenkomst en eventueel ook een machtiging om de jaarlijkse bedragen automatisch van uw bankrekening af te schrijven vast te leggen. Als u dit formulier gebruikt weet u zeker dat uw overeenkomst voldoet aan de voorwaarden.

Opmerkingen
De regeling voor periodiek schenken geldt niet alleen voor de kerk, maar ook voor andere goede doelen met ANBI-status. Voor ieder doel waarvoor een periodieke gift wordt geregeld moet een aparte overeenkomst worden opgesteld.
Bij eenmalige giften blijft de drempel van 1% bestaan.
terug
 
 
Kerkblad actueel
Juni 2023
 
Kerkdiensten
Juni 2023
 
PGE Meldpunt overlijden
06-26945994
 
.

Klik op bovenstaande afbeelding om de tweede editie van het PGE magazine ‘Compassie’ te lezen.
 
Bespreek het Samen
Programma
Seizoen 2022-2023
 
Opmerkingen over deze website?
Heeft u vragen, opmerkingen of aanvullingen op deze site? Neemt u dan a.u.b. contact op met de webmaster
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.